2010. március 16., kedd

Angol Puding Kisokos



Amióta berobbantak a médiába az angol főzőműsorok, egyre többen kezdik kapisgálni, hogy a brit puding távolról sem csak az a remegő valami, amit nálunk porból lehet főzni. Sőt, az angolok egyenesen kikérik maguknak, ha viccelődni kezdünk a témában. :-) Náluk rengeteg komoly (vagy komolytalan) puding klub, egyesület, rendezvény született az évszázadok során. Szóval a pudingokról most csak vázlatosan összefoglalom a lényeget. Később úgyis sorra kerül mindegyik.

A legáltalánosabb értelemben mindenféle desszertre használják, ami a főfogás után következik. Régen, külön terítőt szenteltek a pudingok tálalásának. Így tehát, (csakis) brit értelemben a poharas krémdesszert és az almatorta is puding. Mégis van egy bizonyos sütiféle, amit a világon mindenütt az angolokhoz kötnek. Ez a gőzölt piskóta puding (Steamed Sponge Pudding, fönti fotón), aminek a formája és az állaga a kuglóféhoz hasonlít. De tényleg csak hasonlít, mert ez valahogy sokkal puhább és izgalmasabb. Ezt a tűzhelyen gőzölik a pudingformában vagy a speciális gőzölő edényben. A gőzt az alatta bugyogó víz biztosítja, ezért a puding tetejét valamilyen anyaggal le kell kötni, hogy a gőz dolgozni tudjon akár több órán keresztül is.

Az angol humorra jellemező, hogy az egyik legrégebbi menza kedvenc neve, Pöttyös Kuki (Spotted Dick). A leghíresebb mégis a gazdagon fűszerezett, aszalt-kandírozott gyümölcsös Christmas Pudding, amit karácsonykor tálalnak fel, méghozzá konyakkal vagy brandyvel leöntve, és azt meggyújtva. A pudingba ezüstpénzt vagy babszemet rejtenek, amit aki megtalál a szeletében, szerencséje lesz. Majd karácsonykor erről bővebben is mesélek. A legújabb kori kedvenc a 90es évek óta a ragacsos, gyömbéres-datolyás puding, karamell öntettel (Sticky Toffee Pudding, a 4 részes fotón, a jobb felső). És persze még számtalan variációja létezik.

A gőzölt pudingokon kívül azért van még néhány brit desszert, amelyekre még a leginkább használják a puding (Pud’s) kifejezést.



Baked Puddings: A sütőben készült sütik közül magasan az élenjáró kedvenc a Gingerbread Pudding (a 4részes fotón a bal alsó), gyömbéres-szirupos csoda.
Nem szilárd állagúak:Rizspuding (a 4részes képen a jobb alsó), Tápióka puding
Réteges desszertek: Pudingok királynője (habtetős gyümölcsös), Crumble
Bread Puddings: Toast kenyérrel, kaláccsal, piskótával körberakott gyümölcsök, krémek. Summer Pudding (lenti fotón), Apple Charlotte és társai



Bread & Butter Puddings (a 4részes fotón a bal felső): Gyakorlatilag rakott kenyér vagy kalács, vagy franciásan, kalács-felfújt, szósszal, gyümölccsel akár.

Nem édes pudingok: Eredetileg az édes pudingok is sósak voltak, sőt az állatok húsából, belsőségeiből készültek. Ma már csak a Black Pudding, azaz a véres hurka neve őri ezt a több száz éves eljárást. Kihagyhatatlan a felsorolásból a Yorkshire Pudding, amely egy péksüti, és legtöbbször a híres angol sült marhához (Roast Beef) fogyasztják.
(a fotókon Delia Smith pudingjai vannak, kivéve a rizspuding, mert az Jamie Oliveré)

Meging egy tipikus brit video.

Thomas the Baker - Makers of the 'Giant Yorkshire Pudding'


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése