2010. március 29., hétfő

BADUSHA - Fánk Körképpel



A világ minden táján szeretik a fánk-szerű édességeket. Indiában ezeket a „tésztagolyókat” sütik ki olajban, és aztán ízesített szirupokba áztatják.
A törököknek is van egy hasonló égetett tésztájuk, „az asszony köldöke” (hanim göbegi), amin a köldök valamilyen olajos mag a sütike közepén. Nyugati szomszédjuk fahéjasan szereti a fánkot, azaz a loukomádest, amit a zsidók mutattak meg a görögöknek. A Hanuka ünnepe pedig elengedhetetlen a mandulás fánk nélkül.
A szicíliaiak ricottát használnak hozzá, és ezért kísértetiesen hasonlít a mi hőn szeretett túrófánkunkra. Az olasz profiterole pedig már szinte minden budapesti kávézóban megtalálható.

Itt, Közép-Kelet Európában a farsangi hagyományokhoz kötjük a fánkokat, de ez nem jelenti azt, hogy vasárnap ne süssünk akár nyáron is a családnak jó kis házi baracklekvárral a közepén! :-)
A legnépszerűbb még mindig az a szalagos fánk (Krapfen), amit egy osztrák pék felesége talált föl állítólag úgy, hogy dühében véletlenül a forró olajba hajított egy tésztadarabot. Az örökös második hely a csörögefánké. Vidéken sok család őrzi még a dédi rózsafánk, apácafánk vagy ördögpirula receptjét is.
A csehek a talkedlit (vagy tarkedlit), az oroszok a harasztot, a spanyolok pedig a hosszúkás churrost adták a világnak.

A fánkok nagymesterei természetesen a franciák. A 80-as években a töltött képviselőfánk volt a cukrászdák királynője, ma már tudjuk, hogy az eckler fánk, és az apró francia fánkocska is finom, és hogy a Paris Brest fánkkoszorú egy bicikliversenyről kapta a nevét.
Azon meg nem kell megsértődni, hogy pár amerikai ismerősöm 12éve a Donutson kívül más fánkot nem ismert. Szerintük a színes, cukormázas amerikai fánknál már csak a Johnny palacsinta finomabb…

Rengeteg fajtája létezik a fánkoknak, különböző krémekkel, mázakkal, alkohollal, gyümölcsökkel, burgonyából, vagy akár sósan. Mi most ezt az indiai desszertet próbáltuk ki. Ajánlom azoknak, akik szeretik a keleti finomságokat.

Badusha

Hozzávalók

500g liszt
fél csomag sütőpor
200 g görög joghurt vagy túró
esetleg pár csepp tej (hogy jól formázható legyen)
csipet só
sózatlan pisztácia vagy mandula a fánk közepébe
sütéshez olaj
végén kristálycukorba vagy fahéjas cukorba forgatás

Sziruphoz:
pár evőkanál cukor
pár dl víz (épp ellepje a cukrot)
1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
Én még ezeket tettem bele:
1 narancs reszelt héja és a felének a leve
1 fahéjrúd
1 teáskanál méz
fél teáskanál gyömbérpor
fél-fél teáskanál ánizs és kardamom mozsárban összetörve

A tésztához valókat jól összegyúrjuk, és legalább 30 percre eltesszük pihenni. Addig a szirupot csináljuk meg. A hozzávalókat keverve jó sűrűre főzzük, majd szobahőmérsékletűre hűtjük, és leszűrjük.
A tésztából golyókat formálunk, majd ellapítjuk, és a közepükbe mélyedést nyomunk az ujjunkkal. Forró olajban aranybarnára sütjük őket, és papírtörlőn lecsepegtetjük. Ezután jön a szirupba áztatás, majd a cukorba forgatás. A tésztagolyók közepébe pisztáciát tettem.

Egy tavalyi kedvenc.

Yeah Yeah Yeahs – Zero




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése