2010. március 17., szerda

Happy St. Patrick Day!



Március 17-e van, és én itt ücsörgök Budapesten, ahelyett hogy valahol Dublinban fesztiváloznék a tömeggel… Ma van ugyanis az írek legnagyobb nemzeti ünnepe, a St. Patrick Day! :-) Hozzájuk méltóan persze itt nem egy komoly, zászlófelvonásos rendezvényre kell gondolni, hanem egy hatalmas parádéra!

Az egész világra kivándorolt írek megtartják ezt az ünnepet, Észak-Amerikától Ausztráliáig, Kanadától Új-Zélandig. A legnagyobb bulik mégis Londonban és Dublinban vannak. Az utóbbiban tartják a St. Patrick Fesztivált, ami egy 6 napig tartó folyamatos ünneplés. Az emberek az utcákra vonulnak, és énekelnek, táncolnak, esznek-isznak, játszanak. Van itt utcaszínház, koncert, vásárfia, vidámpark, mutatványosok. Minden a középkori hagyományokon nyugszik, csak modern köntösben.





Ilyenkor mindenki zöldbe öltözik, és fontos szerepet kap a zöld szőnyeg is, amit nem nehéz Írországban megtalálni a természetben, hisz gyönyörű smaragd színben pompázik az egész sziget. Sokan manóvá, vagy más mesebeli figurává válnak. Az egész ünnep szimbóluma ugyanis a zöld lóhere. A legenda szerint az írek védőszentje, St. Patrick a lóheréhez hasonlította a Szentháromságot. A 3 levél az Atya, a Fiú és a Szentlélek, akik egy létben egyesülnek, azaz a növény szárában.

Video Írországról




St. Patrikról röviden. Írország 2. püspökeként beutazta az egész országot, hogy a pogányokat megtérítse a keresztény hitre. Iskolákat, templomokat alapított, és folyamatosan meg kellett küzdjön a kelta druidákkal, akik nem akarták ezt az új hitet elfogadni. Térítő útját természetesen rengeteg legenda övezi, így ő üldözte ki a kígyókat Írországból, holtakat támasztott fel, és a róla elnevezett Croagh Patrick hegyen a madár démonokat elüldözte harangjával. Ma zarándokhely. A szent nevét őrzi még a híres középkori St. Patrick székesegyház Dublinban. Halálának napja 461 március 17-e, innen a hagyomány.



A fesztiválozók tehát ebben a különös keresztény hagyomány és pogány mesevilág egyvelegében ünnepelnek. Folyik az ír barna sör, és minden árusnál valamelyik híres finomságot lehet kapni. A legtöbbet valószínűleg a háromszög alakú zablepénykéből (Oatcakes), na meg az ír gyümölcskenyérből (Barm Brack) adnak el, és biztosan elfogy az összes Porter Cake (lásd képen) és almás pite is. Egyszer érdemes ilyenkor odalátogatni! (képek: stpatricksfestival.ie, europeancuisines.com)

Az írek nagy büszkesége, a U2.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése