2010. március 15., hétfő

Kárpáti Borzaska



Azt vettem észre, hogy az emberek legnagyobb százaléka nálunk a legjóízűbbet még mindig a hagyományos ételeinkből eszik. Jó néha az a francia szósz, vagy az olasz tészta, ebéd a török-görög vagy kínai kifőzdében, és persze finom ebéd lesz akkor is, ha az egyik indiai receptemből főzök. Még se tudta felülmúlni eddig semmi a töltött káposztát vagy éppen a harcsapaprikást. Szuper, hogy télen déligyümölcsöt eszünk, és egész évben van tengeri hal. Csak szerintem a sok új íz, és más országból származó hozzávaló felfedezése mellett fontos, hogy ne felejtsük el a saját régi fogásainkat, gasztronómiai hagyományainkat, és a nálunk termesztett vagy tenyésztett jellegzetességeket.
A Borzaska szép példája annak, hogy itt, a Kárpát-medencében élőknek nemcsak a történelme, hanem a gasztronómiája is mennyire összefonódott. Ezt a finom ételt egyre kevesebb étlapon látom, de én gyakran elkészítem.

Kárpáti Borzaska

Hozzávalók (4sz.)

70-80dkg pulykamell (vagy szűzpecsenye, karaj)
só, őrölt bors, liszt az előkészítéshez
bunda:
kb. 4evőkanál liszt
2 tojás,
kiskanál só
1-2evőkanál tejföl
4-5 meghámozott burgonya
2-3 duci gerezd fokhagyma áttörve
1 kis csokor friss petrezselyem
őrölt fehérbors
kevés szerecsendió (elhagyható)
kevés fehérborecet (elhagyható)
kevés cayenne bors (elhagyható)
Sütéshez olaj
Tálaláshoz:
Tejföl
Reszelt sajt
Esetleg a tejfölbe fokhagyma

A hússzeleteket előkészítjük, azaz kiklopfolás után felvágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. A burgonyát lereszeljük (nagy lyukon), és ezt is picit állni hagyjuk, hogy kieressze a levét. Végül kinyomkodva összekeverjük a bundához valókkal. A húsokat ezután lisztbe majd a bundába forgatjuk, és bő olajban arany barnára sütjük. Oldalanként kb. 3-5 perc. Az első oldalt mindig fedő alatt csinálom meg. Tálaláskor tejfölt, és reszelt sajtot teszek rá. Általában rizsköretet adok hozzá, vagy párolt zöldséget.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése