2010. augusztus 31., kedd

Rizspuding kókusztejjel, vaníliával és zöldcitrommal



Az angolok híres Rice Puddingjának elengedhetetlen összetevője a mazsola, esetleg rumba áztatva, vagy a kandírozott citrusos héjak. A törökök mandulával vagy pisztáciával forgatják össze a rizst, az arab világban pedig a rózsavizes verzióért rajonganak.
Fűszerezni is sokféleképpen lehet. A szerecsendió, a fahéj a leggyakoribb, de kardamommal is finom. Én most a kókuszt és a zöldcitromot helyeztem előtérbe, vaníliával társítva.
Persze lehet simán főzni, de a leggyakoribb, hogy meg is sütik. Utóbbi verziója a mi Riskókunkra hasonlít, de sokkal karakteresebb.





Rizspuding kókusztejjel, vaníliával és zöldcitrommal

Hozzávalók

3dl rizs
kb.10dl folyadék:
pl. 1dl víz, 1dl kókuszlikőr, 4db. 165ml-es kókusztej (nálunk kapható), 2dl zsíros tehéntej
4 tojás
1 evőkanál liszt (elhagyható)
105g + 80g cukor
2 csomag vaníliás cukor (20g)
1 vanília rúd kikapart belseje
2 zöldcitrom reszelt héja (+ lehet belekeverni kandírozott citromhéjat is)
Imaginative Cuisine vanília vagy lime habja (az üzletben kapható, nem kötelező)
40g vaj + a forma kikenéshez
zsemlemorzsa a forma beszóráshoz
Tálaláskor: skót málnadzsem (az üzletből)
vagy csokiöntet és kókuszreszelék (aki intenzívebb kókusz ízt akar, az keverje a rizshez, még a sütőbe tevés előtt)

Első lépésként a rizst a 10dl folyadékkal, vaníliával, zöldcitrom reszelt héjával, és 105g cukorral kevergetve felforraljuk, majd takarékon megduzzasztjuk és hűtjük. Közben a vajat habosra keverjük 80g cukorral, és a vaníliás cukorral. Utána jönnek bele a tojássárgák és a liszt. Ezt keverjük a kihűlt rizshez. Végül a habbá vert tojásfehérjéket is óvatosan hozzákeverjük. Én még tettem hozzá angol vanília habot is. :-)
Egy tűzálló tálat vagy tortaformát kivajazunk, megszórjuk morzsával, és beleöntjük a rizses masszát. 180fokra előmelegített sütőben kb. 35-40perc alatt szép színűre sütjük.

Nem a kedvenceim, de ez a szám jó.

The Prodigy - Girls




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése